CAJU - Brasil in a nutshell

It grows on permanently green trees in South America, soaking up tropical sun of North-Western Brazil.  Although caju is not very common in Poland, it has been used for centuries by native Brazilians in cooking and natural traditional medicine.

Caju, cashew, or a pseudocarp.  Whatever you call it, this fruit may win your taste buds. Although it has a distincitve taste and leaves a bitter aftertaste in your mouth, its juice is simply divine!

For its taste, it is hard to call it a delicious dessert and it is therefore difficult to buy fresh caju in local markets. The Brazilians prefer ready-made juices made of natural concentrates to which they add water, cane sugar, few drops of lime juice, and, of course, ice cubes.  These mixtures are perfect thirst-quenching compositions ideal for hot tropical summer days.

Caju leaves tart taste on your palate, which I experienced myself. I have to admit it is true what people say that it "paralyses" your mouth for a while. I couldn't move my tongue and memory flashbacks occurred in my head.  Which flavour is prevailing? The sweet or the bitter one? From all fruits I know, this one is by far the juciest and the most aromatic one. What you can find below a soft peel is soft flesh, similar to mango sprinkled with pepper and grapefruit juice.

If you ask the Brazilians about caju, they will not tell you stories about cashew nuts, which are so wide-spread and popular in Europe.  They will be talking about the fruit. And, even though Brazil is rich in colourful, tiny and large, beautiful and ugly, sour and sweet fruits, caju is the iconic one.  

Caju juice has dominated shelves in Brazilian supermarkets, street stalls, family dinners, crazy parties, and sophisticated drinks with traditional cachaça. Additionally, caju is one of the most interesting ornaments used in Brazil and it is popular among interior designers, tailors, and artists. You simply cannot say it is not exotic and charming. Is there any Polish fruit similar to caju?

 

Ściągające właściwości caju przetestowałam na własnym… języku, w którym na chwilę prawie straciłam czucie. Język zaniemówił, natomiast w mojej głowie trwała prawdziwa gonitwa myśli... Czego tak naprawdę jest więcej? Słodyczy czy goryczy? Ze wszystkich owoców jakie znam, ten jest najbardziej soczysty i z pewnością jest to jeden z najbardziej aromatycznych owoców. Pod delikatną skórką kryje się miąższ, przypominający konsystencją i smakiem mango, które ktoś przyprawił pieprzem i skropił sokiem z grejpfruta.

Kiedy zapytasz Brazylijczyka o caju, raczej nie będzie snuł opowieści o, tak dobrze znanym na starym kontynencie, orzechu. Jego myśli będą krążyć wokół owocu. I choć Brazylia to dosłownie raj, pełen kolorowych, mniejszych i większych, ładnych i brzydkich, słodkich i kwaśnych, ale zawsze zaskakujących owoców, to caju jest dla mnie jej ikoną. 

Soki z caju zdominowały na dobre półki z napojami w brazylijskich supermarketach, uliczne stoiska z napojami, rodzinne obiady, szalone imprezy, wyszukane drinki z tradycyjną cachaçą… Caju to również jeden z ciekawszych motywów dekoracyjnych w Brazylii, często spotykany w sklepach z wyposażeniem wnętrz, na tkaninach oraz grafikach. Nie sposób odmówić mu uroku i egzotycznego wyglądu. Czy któryś z polskich owoców choć trochę go Wam przypomina?

 

Julita Rękawek

Adventure image
Adventure image
Adventure image